Wonderpil voor een happy en healthy seksleven

Dit artikel heb ik geschreven voor Spiegelbeeld Magazine, het Nederlandse tijdschrift over van duurzaamheid, maatschappij, bewustzijn en wetenschap, waarvoor ik iedere maand een inspirerend artikel mag schrijven.

Bestaat er zoiets als een wonderpil voor een gezond seksleven?

In tegenstelling tot wat de mainstream ons laat geloven, bestaat er geen formule voor de ideale relatie en een gezond seksleven. Het probleem begint al bij de definitie ervan. Wat is een gezond seksleven? De reden dat ik dit schrijf is een artikel dat nu voor mij ligt: ‘Heb jij minder dan twee keer per week spontane sex met je partner? Maak je dan zorgen om je relatie.’ Het is lastig om je geen zorgen te maken om je relatie als je zoiets leest, maar goed. Seks is een issue. Het is er, het hoort erbij maar op één of andere manier rust er een behoorlijke blokkade op dit onderwerp van liefde.

Het onderwerp seks, vooral in lange termijn relaties, komt vaak voor. Meestal omdat men wilt weten of er zoiets is als een wonderpil voor een gezond seksleven. Deze vraag wordt het meest gesteld door vrouwen met een gezin. Heb jij kinderen? Dan zal je dit niet verbazen.

Wat is seks?

Als we het hebben over seks is het mega belangrijk dat we een paar dingen goed beseffen.

  • Seks betekent voor iedereen iets anders.
  • Seks is voor ieder lichaam en elke geest anders.
  • Niemand kan bepalen wat seks voor jou en je partner inhoudt.
  • Aan een gezond seksleven kun je geen gradatie toekennen!

Met andere woorden, iedereen is uniek, ieder stel is uniek. Er is geen koppel ter wereld met dezelfde lichamen, mindset, energie, levensstijl, cultuur, gevoelens en geschiedenis. Als je wilt weten wat positief en goed is voor je seksleven dan moet je dus alle verwachtingen en overtuigingen over dit onderwerp negeren. Alles wat de maatschappij vertelt, zoals opgelegde verwachtingen, opmerkingen die schaamte uitlokken en provocerende overtuigingen. Dit mag je allemaal vergeten. Heerlijk!

Een nieuwe start voor seks

Oké dus we beginnen fris en opnieuw en helemaal voor onszelf. We bepalen lekker zelf wel wat seks voor ons betekent. Want seks is in feite ieder type lichamelijk contact tussen jou en je partner, dat positief wordt ontvangen. Dus haal alle verwachtingen over wat seks zou zijn weg en open jezelf voor alle mogelijkheden. Geef jullie relatie seksleven toestemming om haar eigen ritme te vinden. Als ik het hier heb over jullie seksleven dan bedoel ik het moment dat jullie er helemaal voor elkaar zijn. Een tijd waarin jullie bewust, op welke manier dan ook, intiem contact maken met elkaar.

We hebben alles wat van buitenaf komt naast ons neergelegd. Dat is een opluchting, voel jij dat ook? We kunnen ons seksleven nu zelf gaan inrichten. En dan is quality time inplannen met je partner een te gek idee.

‘Samen zijn’ inplannen is helemaal te gek!

Vind jij het lastig om intimiteit en seks een plek te geven in je overdrukke agenda? Ben je ’s avonds uitgeput en wil je alleen nog maar slapen? In het weekend heb je ook geen tijd of geen zin? Dan wil ik je wat vragen:

Zijn er meer dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt en die je toch doet? Hoe zorg je er dan voor dat je die dingen toch voor elkaar krijgt, ondanks dat je geen zin of tijd hebt? Juist die plan je in. Je hebt er een vaste dag of tijd voor in je week. En dat mag je ook doen met je seksleven, dat is echt niet zo’n gek idee. Je hoeft niet bang te zijn om je seksleven een plaats te geven in je agenda. Sterker nog, je mag er trots op zijn want het betekent dat jij er waarde aan toekent. Je wilt de intimiteit niet vergeten en de aandacht en tijd schenken die het verdient. En zoals andere belangrijke dingen die er anders bij in schieten, verdient seks een plek in jouw agenda. Je kunt het benaderen als een afspraak met de sportschool. Je wilt vitaal blijven, dat is je doel, maar als je het niet plant dan komt er niks van. Je wilt een gezond en prettig seksleven onderhouden, dat is je doel, maar als je het niet plant dan schiet het er steeds bij in. Zonde!

Maar zo werkt het toch niet?

Ik begrijp dat deze planmatige kijk op seks een reactie opwekt. ‘Maar seks moet toch spontaan gebeuren?’ Euhm, nou dat is een nogal geconditioneerde gedachte van iemand die al weet dat het niet spontaan gebeurt. Of in ieder geval niet zo vaak als je zou willen of gehoopt had. En we beamen dat een spontane impuls voor seks de voorkeur geeft en nooit zou mogen worden genegeerd, zeker niet als deze van beide kanten komt op hetzelfde moment. Maar de ervaring leert dat dit meestal niet het geval is. en laten we eerlijk zijn, anders zou je dit ook niet lezen.

Investeer in je seksleven

Onze banen, kinderen, sociale verplichtingen en onze woningen vergen allemaal onderhoud, tijd en energie. Dat begrijpen wij heel erg goed. Maar als jij investeert in je seksleven dan levert jou dat tijd en energie op! Een comfortabel seksleven met een redelijke continuïteit is een win-win situatie voor jou en je partner en iedereen die met jullie te maken heeft. Een gezond seksleven levert jullie een stralende levenslustige en liefdevolle energie op. Dit stralen jullie uit overal waar jullie komen. Dit zie je ook bij verliefde stellen, zelfs als ze niet samen zijn.

Hoe dat kan? Emotioneel en lichamelijk contact opent energievelden, het stimuleert de open communicatie en wederzijdse betrokkenheid en interesse. Stellen met een gezond seksleven zijn eerlijk tegen elkaar en geven aan zich comfortabel en veilig te voelen bij de ander.

Gun seks een plek in je agenda

Dat klinkt heel zakelijk maar dat moet je maar negeren. Benader je seksleven net als al die andere dingen die je belangrijk vindt. Wees zakelijk en plan het in.We hebben het hier niet over de actie van seks natuurlijk! Daar is niets zakelijks aan. Maar de drive en de wil om seks een vaste plek in je relatie te gunnen, dat verdient een professionele aanpak.

Liefdevolle, respectvolle en consistente seks stimuleert positieve feedback. Charla Muller beschrijft dit in haar boek ‘365 nachten’: ‘Seks die je vandaag bedrijft is altijd duizend keer meer waard dan seks die je morgen bedrijft.’ Daarmee slaat ze wat ons betreft de spijker op haar kop. Heb je vandaag seks, dan profiteer je direct van de voordelen van seks plus je bouwt ‘liefdeskrediet’ op bij je partner. Dat is een blijvende investering op de ‘intimiteitsspaarrekening’ van jullie relatie! Bovendien vermindert het stress en angst, het versterkt jullie band en wederzijds vertrouwen en is uiteindelijk goed voor al die dingen waarvoor jullie samen zijn. Een happy en healthy seksleven is de basis voor een gezond en gelukkig leven samen!

Geniet van elkaar, liefs Elke

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.