Leg je innerlijke dialoog plat

Dit artikel is ook gepubliceerd in het september issue van Spiegelbeeld Magazine waarvoor ik maandelijks een artikel schrijf voor een gezonder en gelukkiger leven.

Luister jij naar je eigen intuïtie of maak je liever keuzes op basis van hard bewijs? Als we beter leren luisteren naar onze intuïtie en minder afgaan op bewijs dan staan we in beter contact met onszelf en zo wordt het veel gemakkelijker om onszelf gelukkig te maken. Maar in de huidige maatschappij is dat een stuk lastiger dan je misschien denkt. Er wordt ons geleerd om juist niet naar onze intuïtie te luisteren. Onze intuïtie heeft duct tape op haar mond gekregen, wij luisteren niet naar onze intuïtie maar naar onze ratio, naar resultaten. Wij leven in een wereld vol bewijsdrang waar informatie en data koning zijn. Dat is een groot probleem want zo raken we het contact met onszelf kwijt. We streven allemaal dezelfde doelen na en denken dat we willen hebben want een ander ook heeft. We verliezen onze persoonlijke waarden en normen uit het oog en weten niet meer hoe we onszelf gelukkig krijgen. Denk hier eens over na:

‘Als je probeert iets te bewijzen via data dan geeft dat aan dat je er niet volledig op vertrouwt of gelooft. Anders zou je geen bewijs zoeken toch?’

We zijn geconditioneerd om te zoeken naar bewijs en onze standpunten vol passie te verdedigen. We trainen onze mannelijke hersenhelft en verwaarlozen het vrouwelijke brein. Die zakelijke approach wint steeds meer terrein, ook in onze persoonlijke levens. We denken dat we bewijs nodig hebben om de juiste beslissing te kunnen maken voor onszelf. Maar de juiste beslissing is niet voor iedereen dezelfde, alleen jij weet wat de juiste keuze is voor jou. We denken teveel na en we voelen niet meer aan. We bewijzen, verdedigen, concluderen en oordelen, de hele dag door. Al die ruis in je hoofd zorgt ervoor dat je jouw eigen stem niet meer herkent. Je staat steeds verder af van je intuïtie, verder af van jezelf. Hierdoor kan je eigen geest niet goed meer communiceren met jou, simpelweg omdat je haar niet hoort. Dat resulteert in verkeerde keuzes, spijt en onbekende intenties. Je hebt vast wel eens van die momenten dat je denkt: ‘Zie je nou wel, dat dacht ik al.’ ‘Tja het leek toen de beste keuze.’ ‘Ik had al zo’n gevoel dat het niet goed zou gaan.’ ‘Had ik nou maar naar mezelf geluisterd.’ Toch heb je de verkeerde keuze gemaakt. Je hebt niet naar de juiste stem in je hoofd geluisterd. Je kon je intuïtie niet van je ratio onderscheiden omdat er teveel ruis was in je hoofd. Je innerlijke dialoog was druk bezig.

Je innerlijke dialoog kalmeren

De innerlijke dialoog is als de telefoonlijn tussen jou en je ratio. Op die lijn is een hele hoop ruis want er spookt een hoop door je hoofd. Dat kunnen bezorgde gedachten en belemmerende gevoelens zijn maar ook geluiden van buitenaf zoals een vrachtwagen of een blaffende hond. Dit merk je aan het begin van een meditatie, of als je wilt gaan slapen, dan moet je eerst even je hoofd leeg maken en je ratio uitschakelen. Even uit de chaos van het dagelijkse leven stappen. Dat bedoelt Deepak Chopra met het kalmeren van de innerlijke dialoog.

Deepak Chopra:

‘Niet oordelen leidt tot het kalmeren van de innerlijke dialoog en dat opent de deur naar creativiteit.’

Maar we willen niet alleen rust in ons hoofd als we mediteren en slapen. We willen de hele dag een kalme geest. We willen continu in contact staan met onze ziel want dat geeft ons overzicht en meer energie voor de juiste acties, het levert creativiteit op en ruimte in de breedste zin van het woord. Met een kalme geest verbeteren je concentratie, effectiviteit en productiviteit enorm. Maar nog veel belangrijker is dat je met een open mind beter naar jezelf luistert en je niet door anderen laat afleiden van je eigen pad.

Hoe leg ik mijn innerlijke dialoog plat?

Nou helemaal uitschakelen is waarschijnlijk onmogelijk. Je ratio zal altijd tussen jou en je ziel blijven springen want je ratio wil je waarschuwen. Het is namelijk de taak van je hersenen om te zoeken naar gevaar. Super handig in het verkeer en op de skipiste maar minder gezellig als je te laat op het werk dreigt te komen en jij je al zorgen maakt over je ontslag en hoe je de volgende maand dan de hypotheek gaat betalen. Om maar een voorbeeld te noemen. Die innerlijke dialoog, daar hebben we maar weinig aan zolang we niet in een noodsituatie verkeren. Het zit als een beer op de weg je doelen en geluk te blokkeren. Hoe krijg je de innerlijke dialoog stil en de beer van de weg? Door niet te oordelen! Het is totaal niet nodig om te oordelen, bovendien is oordelen is voor mietjes. Oordelen is in feite ‘recht spreken’. Het is een aangeleerde behoefte die je voelt en nakomt om mensen, situaties en dingen in categorieën te stoppen. Je door de maatschappij geconditioneerde hokjesgeest. Als je oordeelt dan trek je een conclusie. Je oordeelt of iets goed of slecht is, leuk of niet leuk, gezellig of ongezellig, geschikt of ongeschikt. Als je ergens over oordeelt dan trek je een conclusie en dat vernauwt je geest. Oordelen is een last, een negatieve stimulans die je ongemerkt te pas en te onpas op jezelf en anderen afwerpt. Continu oordelen is de grootste beperking die jij jezelf oplegt. Je beperkt je eigen geluk.

Door niet meer te oordelen gooi je deze beperking van je af en creëer je ruimte in je bewustzijn. Je creëert rust en ruimte in je geest. Dit vergroot de doorgang naar je ziel en intuïtie, naar jezelf. Zo wordt het stukken gemakkelijker om naar je werkelijke waarden, verlangens en intuïtie te luisteren. Je weet dan beter wat je werkelijk wilt, wie je echt bent en hoe jij jezelf gelukkig maakt en houdt. Dat resulteert in zelfverzekerdheid, gelukzaligheid en overvloed.

Ik wil je uitnodigen om eens te letten op de hoeveelheid conclusies en oordelen die je dagelijks gebruikt. Je schrikt waarschijnlijk van jezelf. Denk aan evaluaties, definities, het journaal en de krant, roddelen, meepraten met anderen, veroordelingen, een mening vormen over mensen die je feitelijk niet kent en natuurlijk Social Media. We zijn allemaal slachtoffers van de oordelende en bewijszoekende maatschappij. Bedenk je dat bewijs en informatie jouw keuzevrijheid aantasten. Met andere woorden: ‘Hoe kan je iets of iemand volledig open minded en eerlijk benaderen, met alle mogelijkheden en creativiteit behandelen als jij jezelf beperkt door bewijs, cijfers, data en onderzoeksuitslagen?’

 

Laten we onze kwaliteit van leven verbeteren!

Liefs Elke van Elky

 

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.