Je intuïtie verbeteren

Dit artikel heb ik geschreven voor Spiegelbeeld Magazine, hét Nederlandse tijdschrift over van duurzaamheid, maatschappij, bewustzijn en wetenschap, waarvoor ik iedere maand een inspirerend artikel mag schrijven.

Hoe kun jij je intuïtie verbeteren?

Kijk eens goed om je heen. Wat zie je? Wat voel je? Wat voel je echt? We zijn ongelukkig en losgekoppeld van onze aarde, elkaar en onszelf. We staan niet meer in contact met ons lichaam en onze geest. We gebruiken onze intuïtie niet. Dat komt omdat we op jonge leeftijd niet leren hoe dat moet en waarom dat zo waardevol is. We komen er daardoor pas achter als het veel te laat is. We groeien op, gaan naar school, volgen een studie en vinden een baan. Daarna bestaat ons leven uit werken. Werken voor geld om een huis en vakanties te kunnen betalen. Als we denken dat we het voor elkaar hebben, lopen we tegen een muur. ‘Is dit het nu?’

We leven met ons verstand en niet vanuit onze intuïtie en emotie. En dat hebben we niet door want we zijn niet anders gewend. We werken, vervullen onze sociale verplichtingen en volgen het ritme van de maatschappij vol verwachtingen en valse overtuigingen. We laten ons leiden door onze levens zonder ons te realiseren wie we eigenlijk werkelijk zijn. We staan niet stil bij wat de wereld doet en wat dat met ons als emotionele wezens doet. We denken dat succes en geld ons gelukkig maken. Maar dat kan alleen als je succes verkrijgt en geld verdient vanuit juiste intentie. Met iets dat aansluit op jouw persoonlijke missie, waarden en normen. Dat is dus niet de missie die jou is opgelegd door je opvoeding en verwachtingen van anderen. Ik heb het over jouw ware missie, die zin geeft aan jouw bestaan. Want dat is het enige dat een mens gelukkig kan maken op de lange termijn, het gevoel ertoe te doen en hier niet willekeurig te zijn. Maar hoe ontdek je ooit je ware missie als je zo ver van je eigen gevoel afstaat?

We hebben een verkeerde kijk op intuïtie

We denken dat hoe meer we werken hoe meer we verdienen, hoe meer we kunnen bereiken en hoe gelukkiger we zullen zijn. Maar we beseffen niet dat een hoge productiviteit juist te maken heeft met focus en overzicht en dat je dit alleen verkrijgt en behoudt als je in balans bent. Hoe meer we werken hoe sneller we uit balans raken en hoe minder efficiënt we te werk gaan. We leren om niet op onze intuïtie maar op feiten en bewijs te vertrouwen. Want vertrouwen op en handelen vanuit intuïtie zou problemen veroorzaken. Een simpel voorbeeld: Je zoekt een geschikte kandidaat voor een baan, als je sec vanuit intuïtie beslist, zou je beïnvloed kunnen worden door vooroordelen. En dat mag niet volgens onze maatschappelijke normen en regels. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Onze intuïtie stelt je in staat je in anderen in te leven en een situatie vanuit iemand anders perspectief te bekijken. Dat zorgt ervoor dat je een iemand begrijpt op verschillende niveaus zoals drijfveer, situatie, normen, waarden, mindset. Dat lijkt mij de meest efficiënte en effectieve manier om de juiste kandidaat voor een baan te vinden. Je intuïtie is een extreem waardevolle tool in onze multiculturele wereld en ook de meest verwaarloosde.

We raken steeds verder uit balans

De Polynesiërs brachten de gehele wereld in kaart zonder te reizen. Door sterk ontwikkelde zintuigen (zeven stuks) konden zij dingen waarvan wij niet eens durven dromen. Het is verbazingwekkend hoe weinig wij weten van onze eigen hersenen. Het menselijk brein reikt oneindig veel verder dan de bekende, veilige vijf zintuigen. Waarom doen wij niets mee? Waarom geven we onze kinderen geen mindfulness lessen? Is dit niet juist wat we missen in onze kennis- en dataindustrie? Als kinderen weten hoe hun eigen hersenen werken, voorkomen we veel problemen en investeren we in een betere en prettigere toekomst. Stel je eens voor dat iedereen zich automatisch inleeft in een ander, dat er altijd compassie is. Stel je eens voor dat we niet discrimineren, oordelen, roddelen en zeuren. Stel je eens voor dat iedereen voor zichzelf weet hoe hij of zij het beste om kan gaan met lastige en uitdagende situaties. Stel je eens voor dat jij precies weet waarvoor jij hier bent en hoe je al je doelen kunt bereiken. Stel je eens voor dat er respect en liefde is voor iedereen en alles vanuit iedereen en alles. Stel je eens voor wat we dan zouden kunnen creëren!

Er is totaal geen samenhang in de huidige wereld. Wijsheid is verdrongen door kennis en kennis heeft plaatsgemaakt voor informatie. We leven in een data wereld waar cijfers en informatie regeren. We denken dat wat we zien en opslaan alles is dat er is. Er is zoveel chaos en afleiding om ons heen, dat we door het lawaai van de buitenwereld onze binnenwereld niet meer horen. We herkennen onze innerlijke stem niet meer. We leren niet hoe we moeten luisteren naar onszelf. We hebben steeds minder echt contact, oogcontact vooral. Wat was de laatste keer dat jij iemand in de ogen aankeek, echt aankeek? Onze manier van kijken is veranderd en dat verandert alles.

Hier is een andere kijk op de wereld

De mens evolueert constant. Vroeger keken we naar de wereld als geheel en vanuit daar zijn we gaan ontdekken en leren. Door onze veranderende manier van leven in de wereld is ook ons brein de wereld op een andere manier gaan benaderen. Door de jaren heen zijn we steeds verdiepender en aandachtiger gaan kijken. We vinden uit, ontwikkelen verder en verzamelen data over alle mogelijke onderwerpen. We benaderen het leven op een onderzoekende manier die niet langer het totale plaatje in ogenschouw houdt. Bij deze manier van denken en handelen zetten we onze linker hersenhelft in die wordt gebruikt voor logica. Onze rechter hersenhelft hebben we daarbij niet nodig, waardoor we onze capaciteit op het gebied van empathie, emotie en creativiteit verwaarlozen. We laten onze brede open blik volledig links liggen en focussen op verdieping en versmalling. Dit maakt het overigens ook lastig om je eigen gebreken te zien en dat vind je overal terug tegenwoordig. Neem nou de grote vraagstukken in de wereld zoals oorlog, armoede, het klimaat. Hoe lang lopen we hier al mee rond zonder baanbrekende beslissingen te maken en echte oplossingen te vinden? Te lang. En dat komt omdat we steeds maar vanuit die linker hersenhelft werken. We proberen nieuwe ideeën vanuit dezelfde manier van denken te verkrijgen. Maar je vindt geen oplossing voor oude problemen door het op dezelfde manier op te willen lossen. Daarvoor heb je een andere kijk nodig, een breder zicht, een open mind. We zouden nieuwe benadering kunnen zoeken, mensen en culturen die anders naar deze problemen kijken. Op aarde zijn er meerdere disciplines dan de ‘logische westerse’ benadering die ons bruikbare nieuwe inzichten kunnen opleveren. Maar we hebben alleen nog vertrouwen in ‘ons’ linker systeem. En dat beperkt ons enorm.

Welke rol speelt intuïtie bij de manier waarop we onze hersenen gebruiken?

Intuïtie betekent dat je je volledige hersenpan gebruikt bij het maken van een beslissing. Je maakt dan op basis van kennis, gevoel, inzicht en ervaring een beslissing. Niet alleen op basis van data die bijvoorbeeld uit wetenschappelijk onderzoek is verworven. Intuïtie kun je zien als kennis die van binnenuit komt. Intuïtie is je bewustzijn over subtiele dingen die buiten het zichtbare aandachtsveld liggen. Het is een extra zintuig dat alles wat we onbewust en ongemerkt binnenkrijgen opslaat. Als we teveel bezig zijn met ons aandachtige bewuste verstand begrijpen we niet waarom dit belangrijk is. We zien het doel niet van intuïtie omdat we het niet begrijpen en daarom sluiten we het buiten. Daarmee sluiten we het grootste gedeelte van onze bewustzijnsprocessen buiten. Dit zijn de processen die ons laten reageren op dingen die ons langzame bewuste verstand niet eens opmerkt. Door deze processen niet te ontwikkelen en geen aandacht te schenken, pakken we onszelf ontwikkeling af op het gebied van bewustzijn, spiritualiteit en emotionele intelligentie. Hoog tijd dus om onze intuïtie wat kracht bij te zetten!

Leer luisteren naar je intuïtie!

We moeten ons bewuster worden van de wereld in ons en om ons heen. We moeten bewuster worden van ons gedrag en gevoel. Waar komt het vandaan? Waarom voel je wat je nu voelt? Onze hersenen ontwikkelen continu. Alles wat we zien en meemaken en voelen komt binnen. Dit beïnvloedt de manier waarop we kennis en ervaring opbouwen. Tegenwoordig worden we bekogeld met informatie en afleiding, de hele dag door. Hoe kunnen we onze intuïtie in deze wereld inzetten om een betere plek voor onszelf te creëren? Een paar simpele dingen die je iedere dag kunt doen zijn:

Besteed zo min mogelijk aandacht aan Social Media. Als er een lijst zou zijn voor, veelal overbodige, hoeveelheden data en afleiding, dan pronkt Social Media trots bovenaan. Zet als het kan je telefoon eens een paar uur uit.

Ga de natuur in, ga wandelen in het bos en laat je mobieltje thuis. Kijk om je heen en observeer. Zie wat er groeit en vliegt. Focus je op de natuurlijke betekenisvolle bewegingen van Moeder Natuur.

Mediteer. Haal je gedachten van alle aardse uiterlijke problemen af en focus op je innerlijke zijn. Geleide meditaties kunnen prettig zijn als je net begint. Mediteren kan overal en altijd. Laat al je verwachtingen over mediteren los, deze overtuigingen helpen je niet.

Zoek je angsten op. De angst voor mislukking weerhoudt je van de grootste en mooiste ontdekkingen in je leven. Durf te mislukken want dat is experimenteren. Dat is ontdekken, creatief zijn en je intuïtie gebruiken.

Zorg voor afwisseling in je dagelijkse patronen. Dit houdt je alert en vraagt aandacht van je creativiteit. Neem een andere route naar het werk. Doorbreek de volgorde van je dagelijkse rituelen.

Stap uit je comfort zone en laat je leiden door je intuïtie. Doe niet wat je denkt dat goed is, doe wat je eigenlijk echt zou willen doen. Nieuwe mensen, situaties, keuzes en kansen kom je alleen tegen als je het anders doet.

En als jij nu denkt: ‘Ja daar heb ik echt geen tijd voor hoor!’, bedenk dan dat je niet alleen een slecht excuus hebt maar dat je vooral jezelf enorm tekort doet. Het ontwikkelen van je bewustzijn en intuïtie zorgen voor meer energie en vitaliteit. Je wapent jezelf tegen stress en bouwt flexibiliteit op. Je wordt een rijker, zekerder en unieker persoon. Triviale dingen vallen van je af. Het sluit bovendien negatieve gevoelens buiten en daarmee lossen we al heel veel meer op dan we nu doen. Je wordt iedere dag een nog beter persoon en een betere wereld begint bij jezelf!

Liefs Elke

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.