Iedereen kan mediteren

Sjonge jonge wat een heerlijke ochtend is dit. Ik heb er een geweldige meditatie opzitten waardoor ik dacht aan een vraag van jullie. ‘Klopt het dat iedereen kan mediteren?’

Het antwoord is kort en simpel: ‘Ja!’ Maar niet iedereen is er aan toe. Ik merk dat er veel wrijving en onduidelijkheid ontstaat als ik het woord mediteren in de mond neem. Logisch is dat, want alles wat onbekend is, kan lastig zijn. Ik voel het als mijn missie om je te laten kennismaken met meditatie. Waarom zou je mediteren en hoe kun je dit gemakkelijk aan je leven toevoegen?

Wat is mediteren?
Mediteren betekent: bespiegeling, reflecteren, overdenken en je concentreren op jouw innerlijk. Mediteren is dus eigenlijk kijken naar jezelf, in jezelf. Daar is niks zweverigs aan, het is juist heel verstandig en volwassen om jezelf zo serieus te nemen. Meditatie helpt je de balans vinden in het leven en helpt jou bij het juist afstemmen op je doelen.

Iedereen kan mediteren

Al die oordelen over mediteren en zweverig gedoe. Het is allemaal onzin. Dit zijn altijd standpunten die worden genomen vanuit angst voor het onbekende. Jij kan mediteren op jouw geheel eigen manier. Niemand heeft daar ook maar iets van te vinden. Zo dan is dat in elk geval uit de wereld. Natuurlijk, iedereen kan mediteren want:

  • Je kunt het zo vaak doen als je wilt. Als je het bij één keer houdt, dan heb je al winst.
  • Je kunt het overal en altijd doen. Comfortabel en rustig zitten is voldoende.
  • Mediteren betekent niet dat je super stil moet zitten en je niet mag bewegen. Het is wel zo dat als je echt gefocust bent, jeuk aan je neus, een pijntje in je voet en omgevingsgeluiden je niet meer storen.
  • Meditatie helpt je focussen en rust vinden. Je verkrijgt overzicht en helderheid. Dat spreekt alle mensen aan in alle landen, talen, standen, beroepen en hoedanigheden.
  • Je kunt zo kort en zo lang mediteren als je wilt. Je kunt het ook doen waar je wilt. Zelfs op het toilet tijdens werk. Dus ‘geen tijd hebben’ is echt geen excuus.
  • Het werkt voor ieder individu helend om zijn of haar gedachten even te kalmeren. En daar word je al snel veel beter in na een paar meditaties.

Hoe begin ik met mediteren?
Mediteren begint met focus. Je focust op één ding, je ademhaling. Als je dat oefent dan verdwijnen alle andere gedachten uit je hoofd. Dat leidt tot nieuwe inzichten, rust en een hogere frequentie.

Ademhalen
Adem in door je neus, maak je buik bol, hou je adem heel even vast en adem heel langzaam weer uit. Tijdens het uitademen wordt je buik weer plat. Als je wilt dan kun je een zacht geluid maken bij het uitademen. Dit helpt je aandacht van alle andere gedachten af te leiden. Na een paar keer rustig en diep ademhalen merk je al dat je lichaam meer rust verkrijgt.

Gedachten
Natuurlijk gaan er allerlei gedachten door je hoofd. Vooral die eerste paar keer. Dan denk je misschien aan wat je nog moet doen vandaag en waarom je dat gisteren niet anders hebt opgelost. Erken dat die gedachten er zijn maar besteedt er geen aandacht aan. Ze zijn daar, parkeer ze in de hoek, nu is het even tijd voor jou.

Geleide meditatie

Alle begin is lastig en zeker met mediteren en je hoofd leegmaken kun je wel wat hulp gebruiken. Geleide meditaties zijn de perfecte instap als je net begint met mediteren. Een geleide meditatie is een meditatie met een bepaald thema of doel waarin een stem jou begeleidt en je meeneemt in een soort verhaal. Het voordeel van geleide meditaties Kijk eens op YouTube

Doe het op jouw manier
Mediteren kun je niet fout doen. Iedereen kan mediteren! Jij bent het middelpunt van jouw universum, jij bepaalt wat goed voor jou is en wat werkt en wat niet. Ga er dus gewoon lekker voor zitten en laat jezelf de weg leiden. Geniet ervan.

Heb je toch een beetje hulp nodig? Willen jullie leren mediteren, meer mediteren, anders mediteren of meditatietips? Let me know!

TEST JEZELF

Hoe gezond en gelukkig ben jij? Doe de test!

OVER ELKE

Zo’n 35 jaar geleden werd ik geboren in het mooie Lochem….

 

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

NEE TEGEN PUREE

Bekijk mijn gratis e-book. Leren eten is als leren lopen en leren praten, dat wil een baby zelf ontdekken!

ALLE BLOGS

Over bewustzijn, lekker leven, persoonlijke ontwikkeling, gezond eten, mindset en meer.

blog | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

‘Bewust zijn en bewust eten’

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

‘Je intuïtie verbeteren’

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

‘Waarom zit ik nooit vol?’

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

‘Het nut van mindfulness’

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2019 Dit is een Zeg maar Alex website.