Groeien doe je van binnenuit

Het is pas sinds kort dat ik me echt ben gaan verdiepen in de Ayurveda, de leer van het leven. Wat een gulle en rijke wetenschap is dit. Het is allesomvattend en overstijgt de westerse geneeskunde op alle gebieden. Ok, behalve op het gebied van chirurgie, you got me. Maar echt, met een goede dosis praktisch inzicht in Ayurveda zou heel wat lijden worden voorkomen en op een vriendelijke manier opgelost kunnen worden.

Ayurveda gaat uit van drie dosha types die in verschillende verhoudingen in een ieder aanwezig zijn. De dosha’s heten Vata, Pitta en Kapha. Je kunt bijvoorbeeld een echte Vata zijn of een Kapha-Pitta. Jouw unieke samenstelling hiervan is jouw ‘oer dosha’. Dit is je geboorteconstitutie, ook wel je Prakruti genoemd. Je Prakruti is je beste staat van zijn, je ultieme jij. Alles wat je meemaakt is van invloed op je Prakruti. Alles wat je dagelijks doet en eet, maar ook zintuiglijke waarnemingen zoals muziek, warmte en kou, hebben grote invloed op je welzijn en beïnvloeden de samenstelling van jouw Prakruti. Zo raak je uit balans en kun je ziek worden, stress ervaren en je heel anders gaan gedragen dan eigenlijk je geboorteconstitutie is. Je bent dan uit balans. Die disbalans noemt men een Vikruti.

Ieder mens is uniek en samen zijn we één

In de Ayurveda staat de unieke mens centraal. Niemand is hetzelfde en iedereen is één. Als jij leeft naar jouw constitutie en je lijf en geest in balans houdt, kun je heel gelukkig en gezond oud worden. Je kunt dan de juiste keuzes maken voor jouw geest en lichaam. Je weet welke voeding het beste bij jouw lijf past, welk werk jou het meeste voldoening geeft en welke activiteiten het beste bij je passen. Als je dan voelt dat er iets uit balans is, je hebt hoofdpijn, spierpijn, je bent snel geïrriteerd of bent vergeetachtiger dan normaal, dan grijp je niet naar een aspirine of erger. Je gaat dan op zoek naar de oorzaak en lost het zelf op. Met voeding, kruiden, meditatie, massage, yoga, een verandering in je activiteitenschema of zelfs een bepaalde beslissing in je leven. Heb je geen kennis van Ayurveda maar wil je wel direct geholpen worden, neem dan contact op met een van de vele specialisten in ons land.

 

‘Beter één goede meditatie dan tien ibuprofen!’

– Elke Rouweler

 

Generalisatie behandelt slechts het symptoom

Ziekte ontstaat doordat de natuurlijke processen in je lichaam en geest verstoord zijn geraakt. Deze processen kunnen zeker worden hersteld, maar alleen op de juiste manier, door het kwaad aan te kijken en het bij de hoorns te vatten. Zo’n genezingsproces kost wel wat tijd en toewijding, en dat zijn we tegenwoordig niet meer gewend. We zijn verwend, het is deel van onze cultuur om een pijnstiller te slikken als we pijn ervaren. Maar op deze manier maken we het alleen maar erger! Westerse medicijnen verdoven alleen het symptoom. Ze lossen het onderliggende probleem niet op. Daarnaast brengen vaak extra bijwerkingen en vernietiging van het lichaam met zich mee. Door het echte probleem niet aan te pakken komen klachten dikwijls terug, of worden ze erger. De westerse geneeskunde zoekt naar een snelle, korte termijn oplossing waar Ayurveda op zoek gaat naar waar een klacht vandaan komt. De Ayurveda is hierin niet alleen vriendelijker voor het lichaam maar ook voor de ontwikkeling van het bewustzijn. Zowel jouw individueel als het collectief bewustzijn. Want iedere klacht, pijn, verstoring die je voelt, probeert je iets te vertellen. Dit is jouw ziel die door middel van je lijf probeert duidelijk te maken dat je uit balans bent. Daarom moet je leren luisteren naar je lijf. Dat is waarom wij überhaupt een lichaam hebben, om te kunnen ervaren. Als je steeds die hints van je lichaam negeert, en kiest voor symptoombestrijding in plaats van probleemoplossing, zul je steeds verder van je beste staat van zijn verwijderd worden.

Groeien doe je van binnenuit

Er is nog een groot verschil tussen westerse geneeskunde en de oeroude Ayurveda. Hedendaagse medicijnleer generaliseert en standaardiseert. De Ayurveda gaat uit van het individu. Een hoofdpijn heeft voor een Vata type een andere onderliggende oorzaak dan dat het voor een Vata-Pitta heeft. Zo is het heel normaal dat drie mensen met dezelfde klachten met totaal verschillende, zelfs contrasterende, behandeling naar huis gaan. Dat kan uitlopen van voedingsadvies tot het zoeken van een andere baan. Doordat je het probleem bij de hoorns pakt wordt je niet alleen beter, je wordt weer jezelf en hebt in dit proces wat geleerd. Je hebt je ontwikkeld en bent gegroeid in je bewustzijn. Groeien doe je van binnenuit, niet van buitenaf. Op deze manier spiritualiteit beleven is het meest waardevol en effectiefste. Jezelf helen en ontwikkelen, en tegelijkertijd voelen waarom, is steeds weer een van de mooiste ontdekkingen van het leven.

Veel mensen zoeken buiten hun zelf naar antwoorden, op het gebied van werk, lichamelijke klachten, maar ook op spiritueel gebied. Dit is waar een groot deel van de disbalans en ziekte die wij ondervinden vandaan komt en wordt gevoed. We maken steeds verkeerde keuzes die niet passen bij wie we zijn. Dit lijken maatschappelijk de juiste beslissing maar ergens weten we, voelen we, dat dit niet bij ons past. Dat geeft niet, iedereen moet leren en vallen en opstaan. Maar we staan niet op. We blijven liggen en zoeken extern naar oplossingen en groei. Terwijl we alle antwoorden zelf in ons hebben. Ware gezondheid en geluk komt van binnenuit. Alleen jij kan jezelf gelukkig maken en zorgen dat jouw gelukkige, zich steeds ontwikkelende geest, huist in een sterk, gezond lichaam.

Wil jij ook gezond en gelukkig 100 worden?

Nu ik meer en meer te weten kom van Ayurveda, en dus van mezelf, sta ik steeds bewuster en zekerder in het leven. Ik voel me fantastisch en heb nog meer vertrouwen in mijn lijf en geest. Ik wou echt dat ik de keuze had gehad om dit als vak te kiezen op school. Hoe ver staan jouw Prakuti en Vikruti van elkaar? Doe de test! De beste Dosha testen die mij zijn aangeraden zijn :

De Prakruti test vind je hier.  Vul deze in op basis van hoe jij normaal bent, op je best ;).

Klik hier voor de Vikruti test. Vul deze in op basis van hoe jij je de afgelopen maand voelde.

Let wel, dit zijn geen testjes zoals je in een glossy magazine vindt, je moet er wel even serieus mee omgaan. Ayurveda is dan ook serieus business, het is de leer van het leven en allesomvattend, het is een never ending ontdekkingsreis naar jezelf. Als je eenmaal door de kennismakingsfase heen bent dan gaat er een wereld voor je open, dat beloof ik je. Ik ben benieuwd naar je testuitslag en ik klets graag met je mee over dit onderwerp!

Liefs Elke

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.