Een wake up call

Ik vind het opvallend dat wij dikwijls praten en handelen vanuit het oogpunt om te verkopen. We willen producten verkopen of onze mening. We willen overtuigen en ons gelijk halen. We handelen vanuit onze ego, niet vanuit gevoel. Dat vind ik een probleem. Enerzijds omdat verkooppraatjes mega irritant kunnen zijn en anderzijds omdat ze totaal niet effectief werken. Terwijl ik dit constateer, besef ik maar al te goed dat dit een thema is in mijn eigen leven. De wereld is tenslotte altijd een spiegel van jezelf, het probeert je iets duidelijk te maken. Dit was blijkbaar iets waar ik zelf grondig aan moest werken. Ik ging aan de slag.

Misschien herken jij dit wel

Ik heb een brede interesse en de eigenschap om volledig over te geven aan een interesse. Ik kan me vastbijten in een onderwerp en er in korte tijd volledig van bezeten zijn. Ik dompel me onder in informatie en verdwijn voor een tijdje in een nieuwe wereld, waar ik van de ene openbaring in de andere val. Het wow-effect van een ontdekking is als verliefd zijn. Er is bijna geen beter gevoel. Net als ieder ander mens wil ik dat gevoel delen. Gedeelde smart is dubbele smart! Als ik nu terugkijk zie ik mezelf passioneel preken, ik probeerde vriend en vijand te overtuigen van mijn nieuwe inzichten. Ik wapende mijzelf met kennis, zodat men niet anders kon dan mij geloven. Ik overspoelde mijn gesprekspartner(s) met een tsunami aan vers gewonnen feiten en cijfers. Vol verwachting wachtte ik op hun eureka’s en wow-expressies. Maar de reacties waren vaak lauw, en ik kreeg maar weinig respons. Of nog erger nog, een dooddoener als: ‘Jaaahaaa, je hebt gelijk.’ Dat was al helemaal niet wat ik wilde!

Vind jij dat ook zo frustrerend? Dat mensen lacherig kunnen doen over iets wat voor jou belangrijk is? Ik begreep niet waarom mensen zo ongeïnteresseerd deden, kon het ze dan echt niets schelen? Momenten als deze konden me hard naar beneden trekken. Ik kon er echt mee zitten als ik er niet in slaagde mijn boodschap over te brengen. Zeker als het gaat om iets waar ik passioneel over ben én waar ik inmiddels veel over te weten ben gekomen. Ik vind het dan heel belangrijk om die waarheid die ik heb ontdekt met die ander te delen. Maar dat mislukte toch wel erg vaak. En dat maakte mij triest. Ik was dan teleurgesteld in mijzelf. Het voelde alsof ik had gefaald iemand de ogen te openen voor de waarheid. De waarheid over duurzaamheid, melk, de vleesindustrie, Nee tegen puree, meditatie, planten, onze intuïtie…..ik kan nog wel even doorgaan. Al deze onderwerpen hebben voor mij trouwens een en hetzelfde onderwerp. Maar dat is iets voor een andere keer.

Mijn wake up call

En toen begon ze er uit het niets zelf over en zei: ‘Joh, die global warming, als we allemaal één dag per week geen vlees eten, dan is dat zo opgelost!’ Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Ze had er nooit iets op uit gedaan en nu het in de Elsevier stond was het opeens wél interessant. Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet? De gekste scenario’s en stomste aannames schoten door mijn hoofd. Maar al snel was ik dankbaar voor deze situatie. Ik besefte dat ik hieruit een les mocht leren, dat de deur van een nieuw groeiproces voor mij was opengezet. Een proces dat nog gaande is maar waarin ik al veel heb geleerd.

 

Oh ja wat heb je dan geleerd?

Een paar dingen zijn essentieel als ik over passionele en emotionele zaken met mensen praat. Ten eerste, waarom wil ik iets zo graag overbrengen? Is het mijn ego die gelijk wil hebben of handel ik uit liefde (voor de aarde, mijn gesprekspartner of mijzelf)? Ik heb ontdekt dat mijn ego zich verdedigt met harde feiten. Kennis is macht, nietwaar? Hieruit kunnen geforceerde welles/nietes discussies ontstaan waarin de data en cijfers rondvliegen om maar je gelijk te winnen. Mijn hart daarentegen hoeft zich niet te verdedigen, zij weet al dat ze gelijk heeft en heeft de goedkeuring van anderen helemaal niet nodig. Dat zorgt voor een harmonieuze discussie waarin wederzijds begrip en interesse de toon voeren. Ten tweede, besef ik nu dat er voor iedereen en alles een juiste tijd is, en dat het niet aan mij is dit moment te bepalen. Behalve een juist moment, is er ook een juiste manier voor het overbrengen van een boodschap. En praten, hoe graag ik het ook doe, is niet mijn manier. Ik ben er gewoon niet goed in, ik wil teveel tegelijkertijd vertellen en gooi altijd al mijn troeven direct op tafel, wat omslaat in het gelijk willen hebben. Om gek van te worden! Ik snap wel dat jullie niet met mij willen discussiëren. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik steeds vaker wijselijk mijn mond houd als er een onderwerp wordt aangehaald waarover ik passioneel ben. Als je mij al langer kent, vind je dit waarschijnlijk moeilijk om te geloven! En ik moet eerlijk zijn, ik verval heus nog wel eens in mijn oude patroon terug hoor, maar gelukkig wel zonder negatieve gevoelens over te houden.

Een geweldige ontwikkeling, sinds mijn wake-up call, is dat mij steeds vaker ‘juiste momenten’ worden aangeboden. Een collega die geïnteresseerd doorvraagt over bewustzijn, een oude vriend die belt voor de link van mijn Nee tegen puree e-book, mijn neef die geen melk meer drinkt. Vorige week kwam ik in de supermarkt een bekende tegen die mij blij bedankte omdat ze naar aanleiding van een blog van mij is gaan mediteren en zich een vernieuwd mens voelt. Dat is toch de ultieme pay-off?! Dat brengt mij bij het derde punt: ‘Wat is mijn intentie, wat wil ik eigenlijk bereiken?’ Is mijn intentie slechts het doorbrieven van iets? Nee, mijn doel schiet verder dan het vertellen van iets, ik wil iemand laten ervaren wat ik ook ervaar. Omdat ik weet hoe geweldig dat voelt, en hoeveel moois dat je brengt. Wow! Wat ik wil bereiken is dus simpel. De enige reden waarom ik wil delen is omdat ik weet dat jij hier ook iets aan kan hebben. Dat wat ik weet en voel, jou ook kan helpen om je nog gezonder, gelukkiger, prettiger en veiliger te laten voelen. En meer jezelf, want dat is zo belangrijk!

Waarom vertel je dit eigenlijk?

Toen ik dit opschreef was het bedoeld voor alleen mijzelf, zoals ik dat zo vaak doe. Als een soort dagboek, waarin ik mijn processen en thema’s bespreek, onderzoek, behandel en achter me kan laten. Van je afschrijven heet dat. Schrijven werkt helend voor de ziel (en dus ook voor je lijf, maar ook dat lijkt me meer iets voor een andere keer ;). Maar toen ik Word wilde afsluiten zonder opslaan en het mij vroeg: ‘Zeker weten?’, wist ik het toch niet zo zeker. Deze tekst lag daardoor al een tijdje te wachten en niks te doen. Tegen mijn angst voor jouw reactie in, heb ik vandaag toch besloten het te publiceren. Want angst is nooit een goede raadgever, en bovendien voelde het goed om dit met jou te delen. Jij hebt nu zelf bepaald dat je dit wilde lezen en jij kan zelf beslissen of je er iets mee gaat doet.

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.