De aarde voorziet ons in onze behoeften, niet in onze hebzucht!

Planten bestaan al miljoenen jaren langer dan dieren. Het plantenrijk heeft er voor gezorgd dat de aarde zo prachtig divers en beeldschoon is. Mensen zijn gek op planten, bomen en bloemen, zeker vandaag de dag, we zitten midden in de urban jungle hype. Wat mij betreft kent deze rage geen einde en verovert het plantenrijk een steeds grotere plek in ons hart.

Ik hoop met heel mijn hart dat we planten en dieren hun plek op aarde weer terug geven. Er zijn bijna een half miljoen verschillende plantensoorten, wist je dat? Vele daarvan maken ons leven beter, comfortabeler en lekkerder. Van planten maken wij kleding en meubels. Ze verzorgen ons voedsel en niet te vergeten de lucht die we inademen. Welke ze ook nog eens voor ons zuiveren. Zonder planten kunnen wij niet leven. Ik wil trouwens ook niet leven zonder planten. Ik wil juist plant georiënteerd leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken. En waarom eigenlijk? Wij zijn de dupe!

 

‘De aarde voorziet ons in onze behoeften, niet in onze hebzucht.’

 

We hebben de illusie hebben dat alles beter moet. Alles moet groter, meer en beter. Maar we weten niet eens wat ‘beter’ betekent. We beseffen niet dat we het hartstikke goed hebben. We zijn zo ondankbaar! Ondertussen vernietigen we ons thuis, een vernietiging die niet meer kan worden teruggedraaid. We laten onze wereld vervuilen en kapotmaken en we staan erbij en kijken ernaar.

We doen net alsof er een planeet B klaarstaat

We kappen het regenwoud in Indonesië voor palmolie dat is namelijk een heerlijk goedkoop en super vervuilende grondstof die we stoppen in tandpasta, koekjes, broodbeleg, verf, schoonmaakmiddelen, Nutrilon zuigelingenvoeding, ontbijtkoek…niet omdat die producten anders niet bestaan maar omdat het lekker goedkoop is. Waar de orang oetans nu wonen? Die zijn verbrand tijdens het kappen van het woud. Net als de olifanten en tijgers. Wist je dat het Kalimantan oerwoud het enige bos op aarde is waar je deze dieren nog samen bestaan, wild, in de natuur? Het wordt nog erger hoor…. 

Het grootste bos op aarde, ‘t Zuid Amerikaanse Amazonegebied moet wijken voor maïsvelden en soja. Niet omdat wij daar zo dol op zijn maar omdat we daar onze koeien mee voeren, want wij zijn zo gek op rundvlees weet je. Ook Nederlandse boeren importeren soja als voedsel voor de dieren. Dat hiervoor de longen van de aarde moeten worden opgeofferd interesseert ons niet. Sterker nog, we doen gewoon alsof het klimaatprobleem niet bestaat. Wist je dat we nog maar 50% van het koraalrif over hebben? En weet je wel wat voor gevolgen dat heeft? Poolkappen die smelten…ach wij hebben de Afsluitdijk! We zijn zo stom en naïef bezig. Bah! Ik kan eigenlijk niet geloven dat wij ons IQ en EQ zo vreselijk misbruiken. Ik walg steeds vaker en meer van alles en iedereen om me heen. Ik wil me niet me niet eens meer mengen in gesprekken over klimaatverandering en duurzaam leven. Denk jij dat we de wereld nog kunnen redden met spaarlampen en elektrische auto’s? Wat vind jij ervan dat bossen worden gekapt voor snelwegen ter bevordering van de economische groei? Wat mij betreft is het onze prioriteit om natuur te vermeerderen. De economische groei zal me een worst zijn. We groeien harder dan de aarde aan kan, met alle gevolgen van dien. We consumeren alsof we drie aardbollen hebben! 

Bang voor de realiteit

Mijn mening wordt lacherig van tafel geschoven. Ik word als dromerig en niet realistisch behandeld. Ik weet wel beter. Ik weet dat juíst ik realistisch ben. En gelukkig zijn er velen die het met mij eens zijn, Leonardo Di Caprio bijvoorbeeld. En ons aantal groeit! En ik weet dat iedereen dit diep in z’n hart ook weet maar het niet durft te zien. We zijn allemaal bang voor wat nu duidelijk zichtbaar realiteit wordt, dat de aarde overbelast is en uitgeput raakt. Wij zijn verantwoordelijk voor het behoud van de aarde. Ik en jij. Een ieder die daar laconiek over doet is blind, naïef en moet nog veel leren. Bah! De natuur met haar verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen is het waardevolste dat er is; biodiversiteit levert zuurstof, schoon water, een stabiel klimaat en vruchtbare grond en vormt zo de basis van het leven. Het is onze plicht om te zorgen voor een leefbare aarde, nu en in de toekomst.

 

‘De waarheid is dat hoe meer ik leer over dit probleem en wat er aan bijdraagt, hoe meer ik besef hoe weinig ik weet.’

– Leonardi di Caprio

Moeder natuur is ook jouw moeder

Moeder natuur is ook jouw moeder

Wat je zelf kan doen? Pfff zoveel, ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Interesseer je eens in de aarde, jouw thuis! De fenomenale planeet waarop jij mag wonen. Wees dankbaar. Hou van de aarde. Respecteer haar. Moeder natuur is ook jouw moeder. Stem op een partij die werkelijk het beste voor heeft met de aarde, niet met bedrijven die verdienen aan fossiele brandstoffen. Zet je in voor partijen, bedrijven, verenigingen en mensen die zich niet inzetten voor menselijke korte termijn belangen (geld, economie) maar zich focussen op het voortbestaan van de aarde (natuur, mens en dier).  Denk na over hoeveel CO2 uitstoot je bijdraagt door de keuze in energie, consumptiemiddelen en vervoer die jij kiest. Wees je daar eens bewust van. VOEL dat. Pas je consumptiegedrag aan. Eet minder of geen vlees meer. Het is nu mogelijk om een leven te leiden met heerlijk eten, terwijl je gezondheid groeit, je uitstoot verlaagt en je niet meer bijdraagt aan dierenleed. Wat houdt je nog tegen?

Collectief bewustzijn

We mogen ons huis niet langer misbruiken en doen alsof we nog een aarde hebben klaarstaan voor als het misgaat. Want het gaat gegarandeerd mis, als we zo blijven doorgaan. Iedereen weet dit, maar nog teveel mensen doen alsof het probleem niet bestaat. Ben jij je daarvan bewust? Als het collectieve bewustzijn hierin groeit, maken we met z’n allen betere beslissingen. De juiste keuzes worden gemaakt vanuit een plek van liefde. Daar is geen leven voor hebzucht en ego. Neem verantwoordelijkheid. Wij zijn de generatie die de aarde nog kan redden….of vernietigen.

Liefs Elke

PS. Klik op onderstaande afbeeldingen als je durft

'De aarde voorziet ons in onze behoeften, niet in onze hebzucht.'

 

'De aarde voorziet ons in onze behoeften, niet in onze hebzucht.'

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.