Bewustzijn en bewust eten

Ik durf iets te beweren! Als je spiritualiteit een plek verovert in je leven dan ga je beter voor jezelf zorgen. Spiritualiteit Elke? Wat bedoel je daar eigenlijk mee? Spiritualiteit staat voor mij voor jouw persoonlijke geestelijke ontwikkeling. Het steeds beter leren kennen van jezelf, beter leren luisteren naar jezelf en je steeds bewuster worden van wie je bent en hoe jij jezelf gelukkig en gezond kan houden. Dat heeft alles te maken met bewustzijn en bewust eten.

Hoe bewuster je bént, hoe bewuster je eet
Als je spiritualiteit tegenkomt en je neemt dat pad dan veranderen dingen in je leven. Sommige dingen veranderen snel en heftig en andere dingen glippen bijna ongemerkt je levensstijl binnen. Dat komt niet omdat dingen en mensen veranderen maar omdat jij verandert. Jij gaat anders naar de wereld kijken. Jij gaat anders naar jezelf kijken. Je houdt meer van jezelf en wilt goed voor jezelf zorgen. Je waardeert puurheid steeds meer en verkiest het boven nepheid en valse verwachtingen. Dat geldt ook voor voeding. Je verkiest puur en onbewerkt voedsel boven de neppe, bewerkte variant met chemische bewerkingen, mooie verpakkingen en additieven. Ik noem dat bewust eten.

Heb je ooit een broccoli met fancy verpakking en ingewikkelde ingrediëntenlijst gezien?
Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen. Er ontstaat een sterke connectie die je eerder niet voelde. Je lichaam is een essentieel onderdeel van hoe jij je voelt en presteert. De conditie van je lijf bepaalt voor een groot deel je capaciteit om je positieve mindset te behouden. Als je gezond eet en geen lichamelijke klachten hebt dan voel je je goed en vitaal. Dat helpt je zeker om de juiste mindset te onderhouden en verder te ontwikkelen.

Bewustzijn en bewust eten

Aanhangers van oude spirituele tradities zoals het sjamanisme en boeddhisme eten enkel super gezond. Zij kennen helemaal geen bewerkte Westerse producten in hun levensstijl. Daar vergiftigen zij hun lichamen en geesten niet mee. Voor ons westerlingen klinkt dit vaak wat heftig en overdreven. Wij zijn het gewend om hamburgers, pizza en chocolade te eten. We zijn er mee opgevoed. Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk moet/mag je soms een sorbet eten en een döner kebab. Maar het is goed om te weten dat je lichaam een essentieel onderdeel is in jouw persoonlijke groeiproces. Je weet zelf ook maar al te goed wat bepaalde voeding met je lijf en geestestoestand kan doen. Eet je een week veel vet en suiker dan zul je je neerslachtig en uitgeput voelen. Eet je een week lang voornamelijk plantaardig met veel vezels en water dan ben je energiek en opgewekt. Drink je veel koffie en red bull dan word je gestrest en onrustig. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam en een gezond lichaam kan niet zonder een gezonde geest.

Welke relatie heb jij met eten?
Het gaat allemaal om de relatie die jij hebt met eten en jezelf. Waarom eet je? Waarom eet je bepaald voedsel? Wil je dat eigenlijk wel in je lijf stoppen? We zijn de verbinding met ons lijf en geest gewoon kwijtgeraakt in de loop der jaren. Zodra je deze terughebt en met liefde en passie onderhoudt, zul je met liefde goed voor jezelf zorgen. Hoe verder jij je op spiritueel vlak ontwikkelt, hoe beter jij voor je lijf en geest wilt zorgen. Die ongezonde keuzes gaan langzamerhand steeds minder passen bij jouw nieuwe ik en nieuwe levensstijl. Jij bent bewust en vol liefde en dus wil jij jezelf ook voeden met liefdevol en bewust eten. Super logisch eigenlijk! Je luistert gewoon veel beter naar je lijf. Naar wat het echt nodig heeft. En die bewustwording gaat heel langzaam maar heel gemakkelijk en automatisch. Met het gevolg dat je eigenlijk nooit meer hoeft te letten op wat je eet omdat je met liefde de juiste keuzes maakt.

Wat voor eter ben jij?

Beantwoord de onderstaande vragen eerlijk. Geef snel antwoord, denk niet te lang na. Geef jezelf geen tijd hebt om stiekem te liegen tegen jezelf.

Heb je vaak zin in iets heel specifieks (Mars, paprika chips, Ben&Jerry’s, pizza hawaï) ?

Komt je trek heel snel en heftig opzetten zonder dat je het voelt aankomen?

Eet je het snel en onbewust op?

Denk je als het op is: ‘Huh is het nu al op?’

En heb je dan eigenlijk nog steeds honger/trek?

Voel je je na afloop waardeloos en teleurgesteld?

 

Wat heb je geantwoord? Wat zegt dat denk je over jouw eetgedrag? Wil je veranderen? Móet je veranderen maar weet je niet waar je moet beginnen? Stuur mij eens een mailtje of bel mij op!

Liefs Elke

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2021 Dit is een Zeg maar Alex website.