5 tips die je ontspanning en bewustzijn vergroten

Dit artikel heb ik geschreven voor Nieuwetijdskind Magazine!

Heb jij soms het gevoel dat alles aan je trekt, dat iedereen en alles iets van je wil? De maatschappij is een alles opslokkend mechanisme zonder geweten. Sociale druk, werk, verwachtingen van anderen, er zijn zoveel ongeschreven regels en verplichtingen waarvan we zelf vinden dat we er aan moeten voldoen. Eigenlijk zijn we altijd alleen maar bezig. We zijn altijd iets aan het doen.

Zelfs op de bank kijken we televisie of zitten we met een telefoon in onze handen. We zijn onbewust continu ergens actief mee. Niks doen is uit, niks doen is zó uit dat we zijn vergeten hoe het moet. En dat is behoorlijk ernstig want niks doen brengt je juist zoveel.

Het geeft je tijd de dag te evalueren, jezelf te reflecteren en alle gebeurtenissen van de dag te verwerken. De tijd nemen om niets te doen zorgt er dus ook voor dat je voorkomt dat je negatieve energie opbouwt. Het kan zelfs stress, overspannenheid en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en darmsyndromen voorkomen.

Rust en ontspannenheid is van levensbelang om in contact te blijven met je eigen gedachten en gevoel. Met onderstaande tips maak je iedere dag tijd voor jezelf vrij om even helemaal niets te doen, heel bewust.

5 tips die je bewustzijn en ontspanning vergroten

Tip 1: Plan een tijdloos moment in
Plan iedere week een paar uur in waarin je zonder horloge, telefoon en klok niks gaat doen. Ga het bos in, op een bankje van de natuur genieten. Ga thuis eens uit het raam staren en neem de energie van het huis in je op. In het begin voelt dit gek. “Wat ben ik aan het doen? Ik heb hier helemaal geen tijd voor, ik moet nog dit en dat.” Negeer dat. Laat die gedachten voorbijgaan. Zie ze als filmpjes die langskomen. Accepteer ze, maar besteed er verder geen aandacht aan. Laat alles gewoon zijn. Als je doorzet, wordt je beloond met een ultiem gevoel van blijdschap. Gewoon omdat je bent en niet doet. Heerlijk. Als je de tijd loslaat, kun je echt aanwezig zijn bij jezelf.

Tip 2: Doe je dingen bewust
De meeste taken die wij gedurende de dag uitvoeren, doen we onbewust. Ja, we zijn er wel bij, maar niet met onze volle aandacht en bewustzijn. Het doen van de was bijvoorbeeld, autorijden, een vergadering bijwonen, scrollen door social media, een broodje eten. Het gebeurt allemaal terwijl er andere gedachten overheersen. Probeer je eens te concentreren op wat je werkelijk op dit moment aan het doen bent. Er gaat een wereld voor je open. Je zult je bewust zijn van je ware leven en niet van het leven in je hoofd.

Tip 3: Afwisseling en bewustwording
Zorg in je dagelijks leven voor afwisseling en een super alerte blik. Dit maakt je bewuster van je gewoontes, je gedachten én je omgeving. Dit werkt vooral goed als je het implementeert in die dingen die je iedere dag doet en waar je niet onderuit komt. Poets je tanden eens met je andere hand. Fiets met de kinderen naar school via een andere route. Observeer je collega’s, hoe behandelen ze elkaar? Wat zijn dingen die je partner iedere dag op dezelfde manier doet? Hoeveel koppen koffie drink je per dag? Tel het aantal stappen naar de auto. Wees aanwezig en alert in je eigen leven!

Tip 4: Focus op positiviteit
Dit klinkt zo makkelijk maar het gaat zo makkelijk fout als je het niet je volle aandacht schenkt. Voor je het weet ben je alleen maar bezig met wat fout gaat, met wat je niet hebt, waar je niet goed in bent. Daar heb je niets aan! Focus op positiviteit! Focus op wat goed gaat. Focus op wat je allemaal wél hebt, waar je goed in bent, wat je allemaal al hebt bereikt. Als er iets fout gaat, of iets gaat niet zoals je bedoeld had, focus dan niet op wat er allemaal verkeerd is gegaan maar zie wat er goed is gegaan. Focus op wat je ervan kan leren. Concentreer je op hoe je het gaat oplossen. Natuurlijk mag je balen en even treuren maar blijf nooit hangen in negativiteit. Als je negatieve energie uitstraalt dan trek je negatieve energie uit. Straal positieve energie uit en trek positiviteit aan! Zit je even in een lastig parket, een moeilijke situatie, een tegenvaller? Neem even tijd voor jezelf en vertel jezelf de positieve aspecten van deze situatie, vertel jezelf waar je blij mee bent in je leven, dat kan van alles zijn! Kijk uit het raam en concentreer je op een iets dat leeft, een vogel die vliegt, de wind door de bladeren in de bomen, een bij op een bloem. Echt, probeer het eens en laat je verrassen door wat deze korte positieve momenten met jouw mindset kunnen doen!

Tip 5: Geniet van de kleine dingen
Het is zo makkelijk om gehaast door de dag te racen en niet stil te staan bij die kleine dingen die je dag kleuren. Een onverwachte kop koffie met een vriend, een telefoontje met een vrolijke klant, je zoontje die een potje verf laat vallen, een tevreden opdrachtgever, de beukenhaag die eindelijk groen wordt. Merk op als je ergens blij mee bent en sta hier eens iets langer bij stil dan een fractie van een seconde. Kijk eens naar die beukenhaag hoe mooi die is! Plan je eigen kleine geluksmomenten in en geniet bewust. Je verdient het om volop te genieten van het leven waar je zo hard voor werkt. Bovendien; als je geniet en ontspant dan vergroot je bewustzijn en krijg je alles moeiteloos voor elkaar!

Met deze tips kun je direct aan de slag. Zo kun je vandaag nog je bewustzijn en ontspanning vergroten.

Liefs Elke

IK BEN ELKE

Ik ben altijd op zoek naar de beste manieren om optimaal te groeien en genieten. Mijn leven is een ontdekkingsreis waarbij bewustzijn en voeding de hoofdrol spelen. Lees je mee?

elke | Elky food & life coach | bewustzijnscoach | voedingsdeskundige | Elke Rosalie Rouweler

POWER TO THE PLANTS

Ik wil plantvriendelijk leven, leven met en dankzij planten en niet ten koste van. Ik vind dat we al veel en veel te ver zijn gegaan met de natuur te misbruiken.

Wil je mij wat vragen?

Neem contact op

MIJN WAKE-UP CALL

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat is precies wat ik haar al jarenlang tot in den treuren had proberen uit te leggen! Had ze dan (bewust) niet naar mij geluisterd? Neemt ze me niet serieus? Gunt ze het mij niet?

NEE TEGEN PUREE

Een baby leert lopen door te vallen en opstaan. Dat gaat niet in één keer perfect. Dat geldt ook voor eten. Leren kauwen en slikken, eten vastpakken en in de mond stoppen. Het is een grote ontdekkingsreis en leerspel.

WAAROM ZIT IK NOOIT VOL?

Vraag jij je dat regelmatig af? Het antwoord is simpel.

BEWUST ZIJN EN BEWUST ETEN

Op het pad van bewustwording word je bewuster van jezelf. Je leert je eigen geest en lichaam steeds beter kennen.

JE INTUÏTIE VERBETEREN

We verwaarlozen onze meest waardevolle talent en dat heeft grote gevolgen.

HET NUT VAN MINDFULNESS

Hoe dan ook, als jij mindfulness toelaat in je lijf en leven dan kan dit alleen maar goeds brengen.

© 2022 Dit is een Zeg maar Alex website.